Den perfekte familiehagen

Nå er det snart på tide å planlegge hagen om du ønsker å ha den klar til sommeren. Det er også en del å ta hensyn til om man skal ha små barneføtter løpende i hagen.

Når man skal ha en hage som passer for små og store gartnere og som skal ha flere funksjoner som for eksempel spisested, gartneri, blomsterbed og lekeplass for barna, er det greit med gress som tåler litt hardfør bruk, som for eksempel frøblanding laget for sportsplasser.

Planter, blomsterkrukker og busker bør tåle en trøkk. Sett planter som blir store fort, dufter godt, kan spises eller tørkes. Husk at enkelte planter kan være giftige. Barn syns alltid det er stas å følge jordbærene fra planting til høsting, la dem være med å sette sitt preg på hagen! Da lærer de å ta ansvar innenfor trygge rammer. Barn kan også lære grunnleggende ting om naturen ved å bygge kompost, plante blomster og lete etter insekt.

Dere må også tenke på eventuelle faremomenter i hagen. Finnes det en fiskedam de kan ramle ned i og hvor dyp er den og hvilke sikring må til. I noen hager finnes det for eksempel bratte skrenter eller løse trinn. Hvor ligger hagen, bør den være inngjerdet? Ligger den for eksempel ved en skog kan du risikere besøk av huggorm og andre krypdyr. Er hagen ved en veldig traffikert vei, må porten være barnesikret. Alt av skarpe hageredskaper, sprøytemidler og elektriske apparater skal være forsvarlig sikret.

Jente på trampolin

En trampoline i hagen?

Det er også verdt å vurdere et eget aktivitetsområde tilpasset barnas alder og ønsker. Har du god plass kan det være gøy å sette opp en trampoline som barna kan boltre seg på og få bedre koordinasjon og motorikk.  Gjør barna oppmerksom på reglene ved bruk av trampolinen. Mer informasjon om sikkerhet på trampoliner finder dere på Trampoline spesialisten.

En god ide kan være å lage lekeaparat til barna av for eksempel en gammel jolle og vips så har du en sjørøverskute som for eksempel kan brukes i barnebursdager. Satse gjerne på utemøbler som har myke materialer og er uten spisse og harde kanter.

Visste du at det å hoppe på trampoline faktisk har en positiv effekt på din helse?