Ekstra penger til innredning og hjem?

Å refinansiere boliglånet kan være en løsning.

Det er ikke alle som klarer å spare penger til å foreta større eller mindre oppgraderinger i huset. Både kjøkken og bad er kostbare rom, og her må det oftest et lån til for å finansiere oppussingen.

Du som eier hus har to valg når du søker om lån for å pusse opp deler av huset. Du kan enten søke om et forbrukslån eller så kan du refinansiere huslånet og få bakt inn mer lån i samme utgiftspost for så å dekke oppussingen.

Ved å refinansiere boliglån kan du spare penger. Men hva innebærer egentlig dette? Du kan refinansiere forbrukslån, kredittkortgjeld, boliglån og annen type gjeld og på denne måten få en enklere og mer oversiktlig økonomi. Du samler da alle smålånene dine til ett lån, noe som gir kun ett månedlig beløp å forholde seg til isteden for en horv med betalingsdatoer og ugunstig rente. Gjelden slettes ikke, men du kan spare penger ved å slippe unødvendig rente. De fleste banker som tilbyr refinansiering av lån har enkle søknadskjema, og du får ofte svar på dagen.

Renovering

Oppussing og innredning av hjem

I dag er det alt vanligere at man pusser opp hjemmene sine, og det finnes en rekke magasiner og blogger på markedet som tilbyr interiørtips og hvordan man gjør de beste kuppene. Å pusse opp hjemmet krever allikevel litt ekstra kapital. Man kan låne penger til oppussing og rehabilitering av bolig, og mange velger alternativer som kredittkort og dyre forbrukslån. Dette er derimot en kortsiktig løsning. Mange kredittkort og forbrukslån har mye høyere rente enn banker eller andre aktører som tilbyr langsiktige lån.

Å låne til renovering og fornyelser er ikke så dyrt som mange tror. Det kan faktisk lønne seg å pusse opp i tide snarere enn å vente for å spare penger ettersom større fornyelser blir mer kostbare mens tiden går. Har malingen begynt å bli slitt? Trenger du å bytte ut vinduer for å unngå fuktskader? Hva med bad og kjøkken? Iblant er det bare et par grep som skal til for å unngå fremtidige og mer omfattende skader. Om du har eid bolig i noen år er den sannsynligvis mer verdt i dag enn da du kjøpte den. Det første du må gjøre er å skaffe deg oversikt over hvor mye gjeld du har, og hvor stort beløp du ønsker å refinansiere. Du må forsikre deg om at betjening av et nytt lån kan kombineres med den levestandarden og økonomien du ønsker. Gjør en verdivurdering og lån det beløpet du har likviditet til.

Refinansiering av lån for oppussing regnes som et boliglån når man tar pant i eiendom. Dette er en gunstig form for lån, og ofte får du den beste renten på markedet.

Et par tips på veien:

  • Foreta en verdivurdering i dag.
  • Er du førstehjemlåner kan du låne opptil 90 prosent av boligens verdi og få bankens laveste rente.
  • Sjekk fastrenten i forhold til flytende rente, det kan lønne seg å binde renten.