Visste du at det til enhver tid er 130 møbeldesignere som er i sving i Norge?
At Norge var en landbruks og fiskerinasjon vet nok de fleste av oss, men når de fleste tenker på skandinavisk design er nok det første man tenker på IKEA. Men norsk møbelindustri er en sentral næringsgren i Norge og dette er Norges største designindustri. Stadig flere velger å utdanne seg som møbeldesignere og det er positivt for en bransje som stadig er i vekst. Dessverre er det ikke nok arbeid til alle. Faktisk er det mange prototyper på belysning og møbler som aldre kommer videre i produksjon.
Det er ingen tvil om at norsk design er populært og norske designere gjør det stadig stort på messer i utlandet, som for eksempel London Design Festival. Det finnes norskeide fabrikker i utlandet som produserer en betydelig mengde møbler, og dette er nok en av grunnene til at Norge kan skilte med en 43% markedsandel av det totale møbelmarkedet.
Norske designere er anerkjente internasjonalt
Norsk design kjennetegnes ved at det er funksjonelt, ofte minimalistisk og jordnært. En av de norske designerene som gjør seg bemerket er Bjørn Blikstad som har fått sin hylle på forsiden av designmagasinet Wallpaper nå i januar. Han har mye fokus på konseptuelle løsninger og spennende fargebruk.
Daniel Rybakken er enda en norsk designer som har utmerket seg internasjonalt blant annet ved møbelmessen i Milano ifjor. Her ble han kåret til beste designer i satelittseksjonen. I år er han igjen aktuell ved samme møbelmesse med lampen Ascent som allerede har vunnet flere internasjonale priser. Lampen i seg selv er enkel, men allikevel spennende siden du kan flytte lampeskjermen og posisjonere den der du selv ønsker. Det er ikke en lampe eller lampeskjerm slik du tradisjonelt tenker på disse.
Andre norske designere det kan være verdt å merke seg er disse som er nevn i .
- Jonas Ravlo Stokke og Øystein Austad
- Hallgeir Homstvedt
- Sigurd Strøm og Bjørn Jørund Blikstad
- Andersen og Voll
- Aril Alnes
- Lars E.Hole
Ønsker du å lese mer om disse designerene og deres arbeid kan du finne det her(LINK:www.norskdesign.no)
Netthandel gir økt handel
En ny trend gjør dessuten norsk design mer tilgjengelig for alle i både inn og utland, nemlig netthandelen. Er man bosatt i utkantNorge og ikke har så veldig stort utvalg annet enn det som presenteres i den lokale møbel eller antikvitetsbutikken, kan dette være et godt alternativ.
Selvfølgelig står de største møbelkjedene som Ikea, Bohus, Skeidar og møbelringen for en god porsjon av dette markedet, faktisk er de oppe i 80%. En av årsakene til dette kan være at man gjerne vil se og ta på møblene, og få en følelse av hvordan nettopp det møbelet vil ta seg ut hjemme. Det er også komplisert å få returnert møbler, det er ikke som en bok man ikke vil ha og bare kan hive i retur gjennom Posten. Logistikken krever mer.
Et godt tips om man ønsker å følge med på hva som rører seg i Norsk Design er å følge med på interiørblogger. Der finner man stadige tips og informasjon om trender og møbler det er verdt å merke seg.
WALLPAPER magazine
Wallpaper er et engelskspråklig magasin som startet i Canada i 1996. Magasinet fokuserer på reise, design, mote, interiør, kunst, arkitektur og teknologi. Hvert år gir de ut priser i 66 forskjellige kategorier. Magasinet gir også ut reisebøker til over 80 forskjellige byer rundt om i verden. Ansvarlig redaktør for magasinet er Tony Chambers. For mange regnes dette som en bibel innenfor design, så enhver anerkjennelse herfra er bra for en designers karriere.